Atmintinė ligoniams, kuriems planuojama atlikti nosies išorinės formos atstatymą ir nosies pertvaros operaciją – septorinoplastiką

Nosies pertvaros iškrypimas – tai nosies pertvaros iškrypimas vidurinės ašies atžvilgiu, apsunkinantis kvėpavimą pro nosį.

Nosies deformacija – išorinės nosies ašies įgimtas ar įgytas iškrypimas.

FOTO

Kokia yra nosies sandara?

Išorinė nosis skirstoma į tris dalis: nosies šaknį, nosies nugarėlę ir nosies viršūnę. Išorinį nosies karkasą suformuoja 2 nosikauliai ir kelios poros nosies kremzlių, padengtų oda. Įprastai nosies išorinė ašis yra tiesi.

Nosies pertvara, tai iš kremzlės ir kaulo sudaryta nosies ertmės struktūra, dalinanti nosies ertmę į dvi dalis. Iškrypusios nosies pertvaros operuoti nereikia, jei ji nesukelia apsunkinto kvėpavimo per nosį ar kito nosies susirgimo. Nosies ertmės šoninėse sienose yra trys poros nosies kriauklių. Tai yra siauri lenkti kauliukai, padengti gleivine. Skiriamos viršutinė, vidurinė ir apatinė nosies kriauklės abipus.

FOTO

Septorinoplastika – išorinės nosies ašies ir formos atstatymas ir kvėpavimo per nosį pagerinimas, ištiesinant nosies pertvarą. Priklausomai nuo iškrypimo vietos ir kokios struktūros iškrypusios galima išorinė ir uždara septorinoplastika.

Uždaros septorinoplastikos eiga: pjūvis atliekamas nosies viduje, įpjaunant į pertvaros gleivinę, ją atidalinant nuo pertvaros kremzlinės ir kaulinės dalies. Šalinami kremzliniai ir kauliniai pertvaros iškrypimai formuojant pertvarą vidurio linijoje. Per vidinius pjūvius nosies sienose kaltų pagalba atliekami nosies kaulų įskėlimai, norint pakeisti išorinio kaulinio nosies karkaso formą. Suformuojama tiesi nosies forma. Jei reikia gabalėliai kaulo ar kremzlės yra išimami ar įdedami į nosį tam, kad pašalinti nosies įdubimą ar kuprelę. Pjūviai užsiuvami. Uždedamas gipsas ant nosies. Kartais iš abiejų pertvaros pusių įdedamos plonos silikoninės plokštelės, kurios apsaugo ją nuo sužeidimų, išlaiko ją vidurio linijoje. Nosies landos tamponuojamos marliniais arba specialiai tam pritaikytais tamponais. Tamponai šalinami po 1 – 2 parų. Silikoninės plokštelės po 3-5 dienų. Gipsinis tvarstis ant nosies laikomas 7 dienas.

Atviros septorinoplastikos eiga: apverstos v pjūvis nosies išorėje priekinėje jos dalyje tarp šnervių, atkeliama oda nuo kremzlinio-kaulinio nosies karkaso, atidengiamos nosies kremzlės ir kaulinis karkasas. Koreguojamos pakitusios, deformuotos nosies kremzlės, kaulai, jei reikia naudojami kremzliniai, kauliniai ar dirbtiniai implantai tam, kad atstatyti pakitusią nosies išorę. Per vidinius pjūvius nosies sienose kaltų pagalba atliekami nosies kaulų įskėlimai, norint pakeisti išorinio kaulinio nosies karkaso formą. Pjūviai užsiuvami. Nosies gipsavimas, tamponavimas, silikoninių plokštelių įdėjimas ir ištraukimas toks pats kaip atliekant uždarą septorinoplastiką.

fotofoto1

Prieš nosies operaciją: vengti kraujavimą skatinančių medikamentų (aspirinas,diklofenakas,krešėjimą mažinantys) 2sav. iki operacijos, nerūkyti prieš ir po operacijos, nes tai blogina žaizdų gijimą. 7d. iki operacijos neturėtumėte sirgti jokia ūmine liga. Operacijos dieną turite būti nevalgę ir negėrę.

Sveikimas po operacijos. Po septorinoplastikos operacijos kelias savaites gali būti jautresnis nosies galiukas, sutrikęs viršutinių dantų jautrumas, kuris savaime praeina. Po atviros septorinoplastikos praėjus 7d. pašalinami siūlai iš pjūvio nosies priekyje. Gali likti vos matomas randelis pilnai sugijus žaizdai nosies priekyje. Po nosies operacijų pirmą – antrą savaitę iš nosies gali tekėti vandeningas sekretas nusidažęs kraujo spalva, nosyje susikaupia pridžiuvusio sekreto, apsunkintas kvėpavimas tęsiasi iki dviejų savaičių. Pilnai nosis sugyja per 1-2 mėnesius. Gijimo metu gydytojas gali išrašyti jūros druskos tirpalų, aliejinių ar nosies gleivinę sutraukiančių lašų, kad palengvinti kvėpavimą ir pagreitinti žaizdų gijimą. Nosies ertmėje lieka siūlai, kurie savaime ištirpsta po 1-2mėn. Po operacijos reikėtų vengti karštų, dulkinų ir prirūkytų vietų, nepūsti stipriai nosies apie 1sav., pailsėti namuose bent savaitę. Vengti fizinio krūvio ne mažiau 2 savaites, o jei yra rizika užsigauti nosį – vengti kontaktų 1-1.5 mėn po operacijos.

Galimos operacijos komplikacijos:

Bendro pobūdžio komplikacijos: kraujavimas, išorinis nosies pūlinys, užsitęsęs operacinės žaizdos gijimas. Šios komplikacijos yra labai retos.

Specifinės komplikacijos:  gausus kraujavimas iš nosies (6-10%), pooperacinė infekcija (0.48-2.5%), kraujo ar pūlių susikaupimas pertvaroje – hematoma/abscesas (4-9%), skylė nosies pertvaroje (1-6.7%), nosies deformacija (4-8%), apsunkintas kvėpavimas per nosį, sąaugos ar randai (2-7%), uoslės sutrikimas (1%), akies pažeidimas, smegenų skysčio tekėjimas. Šios komplikacijos yra labai retos

Įvykus bet kuriai iš komplikacijų ligoninėje yra visos būtinos priemonės ir galimybės jų diagnostikai ir gydymui.

Nedelsiant susisiekite su gydytoju, jei nesustoja kraujavimas iš nosies šviežiu krauju ilgiau nei 30 min., jei atsiranda ir stiprėja nosies skausmas, blogėja kvėpavimas nosimi, kelias dienas pakyla ir laikosi temperatūra aukštesnė nei 38°C